תקשורת טובה יכולה לעזור לך לשמור על מערכות יחסים טובות, להימנע מעימותים ואפילו להגדיל את הסיכוי שלך להשיג את מה שאתה רוצה. למד כיצד הקשבה פעילה, תקשורת אסרטיבית ושפת גוף מרכיבים כולם כישורי תקשורת מדהימים שיעזרו לכם לדבר עם אנשים.
מאזינים טובים שואלים שאלות, מכבדים את זכותם של אנשים לא להסכים, ויודעים מתי להציע עזרה. למדו כיצד להיות מאזינים מעולים באמצעות השלבים הפשוטים הבאים:
א. תנו לאחרים לדבר. אם מישהו מדבר איתכם על משהו קשה או חשוב, אל תפריעו לו בסיפור, גם אם מה שאתם באים להגיד הוא רלוונטי. תנו להם לסיים את מה שהם רוצים להגיד ואז לעזור להם להבין מה הם מרגישים לגבי זה. טיפ – חכו לפחות 2 שניות לאחר שהאדם שמולכם הפסיק לדבר, ואז דברו.
ב. אל תשפטו אחרים. אם מישהו בא אליכם עם בעיה, עזרו לו להתמודד עם כל מה שהוא מתמודד איתו והציעו אפשרויות במקום לשפוט.
ג. קבלו את זה שאולי הם לא יסכימו איתכם. אם מישהו בא אליכם לעזרה או עצה, אל תצפו ממנו לעשות בדיוק מה שאתם אומרים. הם אמנם ביקשו את עצתכם, אבל אולי גם לא יסכימו איתה. תנו להם לבחור את הדרך שלהם.
ד. שאלו שאלות פתוחות. במקום לשאול שאלות 'כן/לא', השתמשו בשאלות פתוחות המאפשרות לדובר לקחת את הדיון בכיוון שהוא רוצה. למשל: "אתה יכול לספר לי על זה".
ה. הראו להם שאתם מקשיבים. תשאלו על מה שמספרים לכם, וסכמו את מה שהם אמרו במילים שונות כדי לראות אם הבנתם נכון. אנשים יבטחו בכם יותר אם הם יודעים שאתם באמת מקשיבים להם.
ישנן שלוש דרכים עיקריות לתקשר:
תקשורת אגרסיבית – כוללת דיבור בצורה כוחנית ועוינת המרחיקה אחרים.
תקשורת פסיבית – מאופיינת באי ביטוי מחשבות, רגשות או משאלות. צורת תקשורת זו יכולה לגרום לך להרגיש כאילו אחרים הולכים עליך.
תקשורת אסרטיבית – כוללת ביטוי ברור של מה שאתה חושב, איך אתה מרגיש ומה אתה רוצה, מבלי לדרוש ממך שהדברים יהיו בדרך שלך.
כאשר אתם אסרטיבים, אתם יכולים:
לאופן שבו אתם מדברים – כולל עוצמת הקול והטון, המחוות הפיזיות, והבעות הפנים שלכם יש השפעה חשובה על האופן שבו המסר שלך יתקבל. לדוגמה, אם אתם משלבים את הידיים שלכם מול החזה ונראים חמורי סבר, סביר להניח שאנשים ירגישו מתגוננים עוד לפני שהם שמעו את מה שיש לכם לומר. מצד שני, יציבה פתוחה, קול רגוע ושפת גוף נינוחה יעזרו לאדם השני להרגיש בנוח.
יש לכם חברים שאוהבים לתת עצות גם כשלא מבקשים מהם? רוב העצות הלא רצויות הן בדיוק זה – לא רצויות. המתינו עד שהחבר שלכם יבקש עצה ואז תנו לו אותה. אם הם לא מבקשים את עצתכם, אל תיתנו להם אותה. מתן עצות לא רצויות גורם לכם להיראות כאילו אתם יודעים הכל, וזה לא גורם לחברות או תקשורת טובה.
לפעמים האדם פשוט רוצה שתקשיבו בזמן שאתם מנסים לתקן את הבעיה. שאלה טובה לשאול היא "האם אתה רוצה שאקשיב או אעזור לפתור את הבעיה?". זה ייתן לכם את התשובה אם הם רוצים לקבל עצות ממכם בנושא זה. אם הם אומרים "רק תקשיב", אז תעשו את זה. סגרו את הפה ופשוט תקשיבו. זאת הדרך הטובה ביותר להיות מועיל באותו זמן. אם אתם מכבדים את הצרכים שלהם, עלול להגיע יום שבו הם באמת יבקשו את עצתכם.
הדרך הטובה ביותר לתקשר היא להיות פתוח וכנה. אם אתם מתוסכלים, אמרו "אני מתוסכל". היכולת לתייג את הרגשות שלכם ולפעול דרכם יכולה לעזור לכם בעת תקשורת עם אחרים. אם אתם לא רוצים לדבר על נושא מסוים, אמרו "אני לא רוצה לדבר על זה" כדי ליידע את האדם השני היכן אתם עומדים.
היכולת לבטא את המחשבות והרגשות שלכם יכולה להיות צעד גדול ביצירת תקשורת טובה עם אחרים. ילדים קטנים מעולים בזה מכיוון שהם לא למדו את כל הניואנסים החברתיים של איך להסתיר את רגשותיהם ולהטעות בתקשורת שלהם.